En meta-analys från 1997 publicerad i The Lancet, där man har gått igenom 87 studier som visar att homeopati är 2.5 gånger bättre än sockerpiller. Resultatet är mycket tydligt, grundat på många studier, och är höggradigt statistiskt säkerställt.

Meta-analysen har funnits i 13 år och vi homeopater har trott  i alla dessa år  att det inte finns någon bra forskning. Problemet är att vi inte är bra på att läsa forskningsrapporter utan vi har också lyssnat på lögnen om att det inte finns vetenskapliga bevis som visar att homeopati fungerar.

Robert Hahn skriver på sin blogg. Efter att att en person hade skrivit till honom och påstått att det inte finns vetenskapliga bevis för homeopati, tog han fram denna meta-rapport och läste den. Då fann han att den visade att homeopati var 2.5 gånger bättre än placebo. Det stod inte uttryckligen så i slutledningen,  man måste läsa litet djupare för att förstå det.

En person som kallar sig för Mollgan skrev på Mats Reimers blogg igår och gav en liten lektion i hur man läser abstract. Han skriver följande:

Om du läst raderna ovanför i Abstractet så står det ”The combined odds ratio for the 89 studies entered into the main meta-analysis was 2.45 (95% CI 2.05, 2.93) in favour of homeopathy. The odds ratio for the 26 good-quality studies was 1.66 (1.33, 2.08).”

Om du inte sysslar professionellt med forskning kan texten vara svår att tyda. Men odds ratio på 2.45 betyder att effekten av homeopati är 2,5 gånger bättre än placebo (sockerpiller t.ex.) och ”95% CI, 2,05, 2.93? utsäger konfidensintervallet, dvs. hur säker man kan vara på att analysen är korrekt. Det här är mycket starka siffror till förmån för homeopati. Därefter kommer samma odds ratio och konfidensintervall för de allra bästa studierna man kunde hitta.

Skillnaden är alltså inte ens ”dubbelt så bra” utan ”2,5 gånger så bra”.

Det är alltså odds ratio och även konfidensintervallet som är viktigt. Läser man Robert Hahns blogg så framkommer det att Vofarna, som anser sig vara vetenskapligt kunniga, inte klarat av att läsa vetenskapliga rapporter.

Läs mer på  DAGENS HOMEOPATI

Advertisements